430 ofert
82 szkółek

Hanita

Nazwa oryginalna: Hanita
Synonimy:
Pochodzenie: wyhodowana w Niemczech, otrzymana ze skrzyżowania odmian President x Auerbacher
Drzewo: drzewo rośnie silnie. Tworzy dość zagęszczoną koronę o konarach wzniesionych ku górze
Zapylacze: odmiana samopłodna
Odmiany zapylane: Katinka
Owoc: średniej wielkości (ok 35g), wydłużony. Skórka niebieskogranatowa, pokryta jasnoniebieskim nalotem. Miąższ żółtopomarańczowy, zwarty, soczysty, z dużą zawartością cukrów, aromatyczny i bardzo smaczny. Smakiem przypomina Węgierkę Włoską. Pestka dość dobrze, choć niecałkowicie oddziela się od miąższu
Dojrzałość zbiorcza: sierpień/wrzesień
Dojrzałość konsumpcyjna:
Przechowywanie:
Wrażliwość na mróz: mała
Wrażliwość na choroby: odmiana tolerancyjna na szarkę, wrażliwa na dziurkowatość liści
Przydatność odmiany: odmiana deserowa i przetwórcza
Odmiany - śliwa