429 ofert
82 szkółek

Gloster

 

Nazwa oryginalna: Gloster 69
Synonimy:  
Pochodzenie: niemiecka odmiana jabłoni otrzymana w Stacji Doświadczalnej York w 1951 roku przez skrzyżowanie odmian Glockenapfel i Richared Delicious. W produkcji od 1969 r., do Polski sprowadzona w 1979 roku. Do Krajowego Rejestru wpisana 17 października 1990 roku;
Drzewo: rośnie początkowo silnie, w późniejszych latach umiarkowanie silnie, tworząc wzniesione korony, z tendencją do ogołacania się pędów. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje obficie i regularnie. Kwitnie późno;
Liście: duże, wzniesione w stosunku do pędu, brzegiem piłkowane, osadzone na średnio długim ogonku;
Kwiaty: średnio duże;
Zapylacze: Cortland, Cortland Wicki, Discovery, Elstar, Elstar Elpin, Elstar Elshof, Gala, Gala Must, Golden Delicious, Golden Delicious Reinders, Idared, James Grieve, Jonathan, Koksa Pomarańczowa, Lodel, Melrose, Pilot, Red Delicious, Red Elstar, Royal Gala, Spartan, Szampion, Szampion Arno, Szampion Reno;
Odmiany zapylane: Alwa, Arlet, Elstar, Elstar Elpin, Elstar Elshof, Fiesta, Florina, Gala, Gala Must, Golden Delicious, Golden Delicious Reinders, Granny Smith, Idared, Ingrid Marie, Jamba, Jonagold i mutanty, Ligol, Lodel, Mutsu, Ozark Gold, Pilot, Pinova, Redchief, Red Elstar, Royal Gala, Rubinette, Szampion, Szampion Arno, Szampion Reno;
Owoc: duży a nawet bardzo duży, stożkowaty. Skórka mocna, zielonkawożółta, pokryta na 3/4 powierzchni ciemnoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Przetchlinki jasnoszare, wyraźnie widoczne. Szypułka bardzo zmiennej długości (najczęściej dość długa), cienka. Zagłębienie szypułkowe głębokie i dość szerokie, częściowo ordzawione. Zagłębienie kielichowe dość głębokie i szerokie, mocno pofałdowane. Kielich średniej wielkości, zamknięty (bywa też częściowo otwarty), działki kielicha krótkie do średnio długich. Miąższ białozielonkawy, drobnoziarnisty, ścisły, soczysty, kwaskowatosłodki, aromatyczny, orzeźwiający, smaczny. Gniazdo nasienne duże. Komory nasienne otwarte. Nasiona małe lub średniej wielkości, szerokie, grube, liczne.
Dojrzałość zbiorcza: połowa października - koniec października;
Dojrzałość konsumpcyjna: od końca listopada;
Przechowywanie: w przechowalni do stycznia, w chłodni do końca lutego, w chłodni KA do połowy maja;
Wrażliwość na mróz: średnia do dużej;
Wrażliwość na choroby: parch - średnia, mączniak - mała, zaraza ogniowa - średnia do dużej, choroby kory i drewna - średnia do dużej, choroby przechowalnicze - średnia do dużej;
Przydatność odmiany: produkcyjna deserowa
 
Opracował: Pomolog Zdjęcia: YorQa
Odmiany - jabłoń