429 ofert
82 szkółek

Julia

Nazwa oryginalna: Julia
Synonimy: -
Pochodzenie: Czeska odmiana powstała ze skrzyżowania Quinte x Discovery
Drzewo: Drzewa odmiany Julia mają bardzo umiarkowany wzrost. Korony mają kompaktowy charakter, początkowo są luźne, później wskutek cięcia zagęszczają się. Owocowanie odbywa się na krótkopędach
Zapylacze: -
Odmiany zapylane: -
Owoc: Owoce średnie do dużych (120-160 g), kuliste, spłaszczone; skórka gładka, błyszcząca, pokryta w całości bardzo intensywnym rozmytym, czerwonym rumieńcem, na którym kontrastują białawe przetchlinki. Miąższ kredowobiały, jędrny, lecz delikatny, o słodko-kwaskowatym smaku. Owoce są odporne na uszkodzenia mechaniczne
Dojrzałość zbiorcza: Owoce dojrzewają od połowy do końca lipca, mniej więcej równocześnie z odmianą Oliwka Inflancka, tuż po Early Geneva
Dojrzałość konsumpcyjna: -
Przechowywanie: -
Wrażliwość na mróz: Odmiana jest odporna na mróz
Wrażliwość na choroby: Odmiana tolerancyjna na parcha i mączniaka jabłoni. W wieloletnich doświadczeniach polowych nie zanotowano porażenia owoców przy braku ochrony chemicznej
Przydatność odmiany: Nowość na naszym rynku. Wczesnoletnia odmiana deserowa o bardzo atrakcyjnych owocach. Łatwa w uprawie dzięki umiarkowanej sile wzrostu oraz odporności na parcha i mączniaka jabłoni. Polecana szczególnie do uprawy ekologicznej. Wskazane użycie podkładek silniej rosnących
 
   
Odmiany - jabłoń