429 ofert
82 szkółek

Koksa Pomarańczowa

Nazwa oryginalna: Koksa Pomarańczowa
Synonimy: Cox’s Orange, Coxová Reneta, Cox Orange Reinette, Reinette Orange de Cox, Russet Pippin, Verbesserte Muskatrenette, Cox Orangenrenette, Ренет Кокса, Renet Portocaliu
Pochodzenie: odmiana angielska, otrzymana jako siewka Pepiny Ribstona w 1830 roku w miejscowości Colbrook Lawn koło Londynu (autor: M.R. Cox). Do uprawy wprowadzona w 1858 roku. Dość szybko znalazła uznanie wśród sadowników, do dziś jest popularna niemal w całej Europie. W Polsce uprawiana już na początku XX wieku, dodana do doboru odmian w 1922 r., do Krajowego Rejestru wpisana 14 grudnia 1990 roku;
Drzewo: rośnie początkowo dość silnie, później średnio silnie a nawet słabo, tworząc kuliste i kulisto-spłaszczone korony, z licznymi krótkopędami. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje umiarkowanie obficie, z tendencją do owocowania przemiennego. Kwitnie średnio późno. Ma duże wymagania glebowe;
Liście: średnio duże do dużych, owalno wydłużone, brzegiem piłkowane, osadzone na średnio grubym i dość długim ogonku;
Kwiaty: średnio duże;
Zapylacze: Antonówka Zwykła, Boiken, Glogierówka, Golden Delicious, Golden Delicious Reinders, James Grieve, Jonathan, Królowa Renet, Oliwka Żółta, Ontario, Red James Grieve, Red Wealthy, Spartan, Wealthy;
Odmiany zapylane: Arlet, Beforest, Boiken, Boskoop, Elise, Fiesta, Gala, Gala Must, Golden Delicious, Golden Delicious Reinders, Grafsztynek Inflancki, James Grieve, Jester, Jonathan, Lodel, Oliwka Żółta, Red Boskoop, Red James Grieve, Royal Gala, Starking, Starkrimson
Owoc: mały lub średniej wielkości, kulisty i kulistospłaszczony. Skórka dość gruba, gładka, sucha, bez woskowego nalotu, często z ordzawieniem w formie delikatnej siateczki, zielonożółta, pokryta pomarańczowym rumieńcem, z karminowoczerwonymi smugami i paskami. Przetchlinki małe, brązowawe (na rumieńcu szarawe), średnio liczne. Szypułka bardzo zmienna pod względem długości i grubości (od krótkiej, mięsistej do długiej, prostej i dość cienkiej). Zagłębienie szypułkowe średnio głębokie i szerokie, dość silnie ordzawione. Zagłębienie kielichowe płytkie i średnio szerokie do szerokiego, delikatnie ordzawione. Kielich mały do średnio dużego, zamknięty lub częściowo otwarty, działki kielicha małe, wąskie, ostro zakończone, odgięte. Miąższ początkowo zielonkawokremowy, później żółtawy, kruchy, drobnoziarnisty, zwięzły, soczysty, aromatyczny, słodki, lekko kwaskowaty, wyjątkowo smaczny. Gniazdo nasienne nieduże. Komory nasienne średniej wielkości, lekko otwarte. Nasiona średniej wielkości do dużych, pękate, szerokojajowate, brązowe, ostro zakończone;
Dojrzałość zbiorcza: koniec września;
Dojrzałość konsumpcyjna: koniec października;
Przechowywanie: w przechowalni do końca listopada, w chłodni do końca lutego, w chłodni KA do początku kwietnia;
Wrażliwość na mróz: bardzo duża;
Wrażliwość na choroby: parch - mała do średniej, mączniak - średnia do dużej, zaraza ogniowa - mała, choroby kory i drewna - średnia, choroby prze- chowalnicze – duża;
Przydatność odmiany: amatorska i produkcyjna deserowa
 
Opracował: Pomolog Zdjęcia: YorQa
Odmiany - jabłoń