373 ofert
85 szkółek

Lobo

Nazwa oryginalna: Lobo
Synonimy:  
Pochodzenie: odmiana kanadyjska, siewka z wolnego zapylenia odmiany McIntosh, otrzymana w Stacji Doświadczalnej Ottawa (Ontario) w 1906 roku. Do uprawy wprowadzona w 1930 roku. W Polsce zalecana od 1971 r. Do Krajowego Rejestru wpisana 17 października 1990 roku;
Drzewo: rośnie silnie, tworząc rozłożyste, zagęszczające się, kuliste i duże korony, ze sztywnymi i grubymi konarami. W okres owocowania wchodzi średnio wcześnie, owocuje średnio obficie, początkowo corocznie, w późniejszych latach z tendencją do owocowania przemiennego. Kwitnie średnio wcześnie;
Liście: średnio duże, owalne lub odwrotnie jajowate, brzegiem podwójnie karbowane, z krótkim i ostrym wierzchołkiem, osadzone na krótkim lub średnio długim ogonku liściowym;
Kwiaty: średnio duże do dużych;
Zapylacze: Beforest, Cortland, Cortland Wicki, Florina, Freedom, Golden Delicious, Golden Delicious Reinders, James Grieve, Jonathan, Lodel, Macoun, Marwit, McIntosh, Pilot, Pinova, Red Delicious, Red James Grieve, Rogers McIntosh, Spartan;
Odmiany zapylane: Alwa, Fuji, Jester, Katja, Ligol, Lodel, Szampion, Szampion Arno, Szampion Reno;
Owoc: średniej wielkości do dużego, kulistospłaszczony, lub kulisty, delikatnie żebrowany. Skórka średnio gruba, gładka, błyszcząca, z delikatnym nalotem woskowym, zielonożółta, pokryta w dużej części intensywnym, ciemnym, karminowym, rozmytym rumieńcem. Przetchlinki duże, jasnoszare. Szypułka dość długa, średniej grubości. Zagłębienie szypułkowe średnio głębokie do głębokiego i bardzo szerokie. Zagłębienie kielichowe średnio głębokie a nawet płytkie i średnio szerokie, pofałdowane. Kielich mały, przeważnie zamknięty, czasem u dużych owoców częściowo otwarty. Działki kielicha średniej długości. Miąższ zielonkawokremowy, drobnoziarnisty, kruchy, bardzo soczysty, kwaskowaty lub kwaskowatosłodki, mało aromatyczny, smaczny. Komory nasienne średniej wielkości do dużych, zamknięte. Nasiona nieliczne, średniej wielkości, wydłużone, ostro zakończone;
Dojrzałość zbiorcza: początek września - połowa września;
Dojrzałość konsumpcyjna: od końca września
Przechowywanie: w przechowalni do grudnia, w chłodni do końca stycznia, w chłodni KA do początku marca;
Wrażliwość na mróz: bardzo mała;
Wrażliwość na choroby: parch - duża do bardzo dużej, mączniak - mała do średniej, zaraza ogniowa - średnia, choroby kory i drewna - średnia, choroby przechowalnicze - mała;
Przydatność odmiany: produkcyjna deserowa
 
Opracował: Pomolog  
Odmiany - jabłoń