412 ofert
85 szkółek

Najdared

Nazwa oryginalna: Najdared
Synonimy: AN-1
Pochodzenie: mutant odmiany Idared, pochodzący ze szkółki A. Nowakowskiego (Żdzary k/Nowego Miasta). Od 2001 roku w badaniach porównawczo-odmianowych, do Krajowego Rejestru wpisany 2 lutego 2007 roku. Odmiana prawnie chroniona na terytorium Polski
Drzewo: rośnie początkowo silnie, w późniejszych latach umiarkowanie silnie, tworząc średnio zagęszczone, rozłożyste korony, z dużą ilością krótkopędów. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje obficie, a nawet bardzo obficie i regularnie. Kwitnie średnio wcześnie;
Liście: średnio duże, okrągłe lub jajowate, prostopadłe do pędu, brzegiem ostro piłkowane, osadzone na średnio długim ogonku;
Kwiaty: średnio duże
Zapylacze: Akane, Boiken, Cortland, Cortland Ala, Cortland Wicki, James Grieve, Jerseymac, Jonathan, Królowa Renet, Ligol, Linda, Lodel, McIntosh, Melrose, Pilot, Pinova, Priam, Red Delicious, Rogers McIntosh, Rubin, Spartan, Starking, Starkrimson, Szampion, Szampion Reno, Vista Bella;
Odmiany zapylane: Bankroft, Boiken, Close, Empire, Gloster, James Grieve, Jonagold i mutanty, Jonathan, Melrose, Vista Bella;
Owoc: średniej wielkości do dużego (nieco większy niż u Idareda), kulisto-spłaszczony. Skórka gruba, mocna, sucha, pokryta w całości bardzo ciemnym, czerwonym, jednolitym rumieńcem, z wyraźnymi paskami. Przetchlinki małe, niewyraźne, rzadko rozrzucone. Szypułka średnio długa i średnio gruba. Zagłębienie szypułkowe dość głębokie i średnio szerokie do szerokiego, delikatnie ordzawione. Zagłębienie kielichowe płytkie lub średnio głębokie i średnio szerokie. Kielich mały, zamknięty, działki kielicha krótkie do średnio długich. Miąższ biały, twardy, ścisły, soczysty, średnio smaczny. Gniazdo nasienne małe, komory nasienne zamknięte. Nasiona długie, wąskie, liczne.
Dojrzałość zbiorcza: koniec września - początek października;
Dojrzałość konsumpcyjna: od grudnia;
Przechowywanie: w przechowalni do końca lutego, w chłodni do końca kwietnia, w chłodni KA do czerwca;
Wrażliwość na mróz: średnia;
Wrażliwość na choroby: parch - średnia, mączniak - duża, zaraza ogniowa - duża do bardzo dużej, choroby kory i drewna - duża do bardzo dużej
Przydatność odmiany: produkcyjna deserowa i przetwórcza
 
Opracował: Pomolog  




Odmiany - jabłoń