433 ofert
81 szkółek

Novamac

Nazwa oryginalna: Novamac
Synonimy:  
Pochodzenie: odmiana kanadyjska, wyselekcjonowana z mieszańców odmiany McIntosh i siewki TSR1 T187 (PRI 1018-3). Prace hodowlane nad tą odmianą rozpoczęto w Sturgeon Bay (Wisconsin) w 1963 roku, zakończono w 1976 roku w Stacji Doświadczalnej Kentville (autor: A.D. Crow). Do uprawy w Kanadzie wpro- wadzona w 1978 roku, do Polski sprowadzona w 1981 r. Do Krajowego Rejestru wpisana 14 grudnia 1990 roku;
Drzewo: rośnie średnio silnie a nawet słabo, tworzy wzniesione, średnio zagęszczone korony, z dużą liczbą krótkopędów. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje umiarkowanie obficie ale raczej regularnie. Kwitnie średnio wcześnie (pąki kwiatowe mogą być uszkadzane przez przymrozki wiosenne);
Liście: średnio duże, prostopadle ustawione do pędu, brzegiem piłkowane, osadzone na krótkim lub średnio długim ogonku liściowym;
Kwiaty: małe, z wolnostojącymi płatkami korony;
Zapylacze: Cortland, Cortland Wicki, Freedom, Golden Delicious, Golden Delicious Reinders, James Grieve, Jonathan, Lired, Lobo, Red Delicious, Spartan, Starking, Starkrimson, Szampion, Szampion Arno, Szampion Reno, Warta, Wellspur Delicious;
Odmiany zapylane:  
Owoc: średniej wielkości, czasem mały, kulisty, lekko spłaszczony, regularny i wyrównany. Skórka średnio gruba, błyszcząca, zielonkawożółta, ze słabym nalotem woskowym, pokryta na 50-90% powierzchni ciemnoczerwonym, wiśniowym, rozmyto- paskowanym rumieńcem. Przetchlinki niewyraźne, drobne, szarobiaławe. Szypułka krótka do średnio długiej i średnio gruba. Zagłębienie szypułkowe płytkie do średnio głębokiego i dość szerokie, delikatnie ordzawione. Zagłębienie kielichowe dość płytkie i średnio szerokie. Kielich mały, zamknięty. Działki kielicha krótkie. Miąższ kremowobiały lub biały, z lekkim zielonkawym odcieniem, drobnoziarnisty, luźny, soczysty, kwaskowaty, lekko aromatyczny, smaczny. Komory nasienne średniej wielkości, częściowo otwarte. Nasiona nieliczne, średniej wielkości, lekko wydłużone, jasnobrązowe;
Dojrzałość zbiorcza: połowa września (owoce maja tendencję do opadania przed zbiorem);
Dojrzałość konsumpcyjna: od końca września;
Przechowywanie: w przechowalni do końca października, w chłodni do stycznia, w chłodni KA do końca lutego;
Wrażliwość na mróz: mała;
Wrażliwość na choroby: parch - odporna, mączniak - średnia do dużej, zaraza ogniowa - mała, choroby kory i drewna - mała, choroby przechowalnicze - średnia;
Przydatność odmiany: produkcyjna i amatorska deserowa
 
Opracował: Pomolog  
Odmiany - jabłoń