398 ofert
85 szkółek

Piros

Nazwa oryginalna: Piros
Synonimy:  
Pochodzenie: odmiana niemiecka, otrzymana w Instytucie Sadownictwa Dresden-Pillnitz (autorzy: H. Murawski, C. Fischer, J. Schmadlak, M. Fischer) w wyniku selekcji siewek pochodzących z krzyżówki odmian Helios i Apollo (przeprowadzonej w 1963 roku). Do uprawy w Niemczech wprowadzona w 1985 r. W Polsce w badaniach od 1984 roku. Do Krajowego Rejestru wpisana 24 kwietnia 1997 roku roku. Odmiana prawnie chroniona na terytorium Polski;
Drzewo: rośnie początkowo średnio silnie, później słabo, tworząc rozłożyste i luźne korony. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje umiarkowanie obficie ale regularnie. Kwitnie średnio wcześnie;
Liście: duże, owalne, brzegiem karbowane, z ostrym i wydłużonym wierzchołkiem, osadzone na średnio długim ogonku
Kwiaty: średnio duże;
Zapylacze: Apollo, Clivia, Discovery, Early McIntosh, Golden Delicious, Golden Delicious Reinders, Helios, Idared, Idaredest, James Grieve, Jerseymac, Julyred, Lired, Melrose, McIntosh, Najdared, Pinova, Prima, Red James Grieve, Remo, Retina, Rogers McIntosh, Summerred, Szampion, Szampion Reno, Vista Bella;
Odmiany zapylane: Golden Delicious, Golden Delicious Reinders, Idared, Idaredest, Najdared, Pilot, Reglindis, Resi, Retina;
Owoc: średniej wielkości do dużego, kulistostożkowaty, regularny. Skórka mocna, gruba, sucha, zielonożółta, pokryta na dużej powierzchni intensywnie czerwonym, paskowanym rumieńcem. Przetchlinki małe, niewyraźne. Szypułka średnio długa i średnio gruba. Zagłębienie szypułkowe średnio głębokie i średnio szerokie, zagłębienie kielichowe płytkie do średnio głębokiego, dość szerokie. Kielich średniej wielkości, zamknięty, działki kielicha średnio długie, złożone. Miąższ kremowy, średnioziarnisty, bardzo soczysty, aromatyczny, orzeźwiający, wyjątkowo smaczny. Komory nasienne zamknięte;
Dojrzałość zbiorcza: początek - połowa sierpnia (wymaga kilkukrotnego zbioru);
Dojrzałość konsumpcyjna: kilka dni po zbiorze;
Przechowywanie: w przechowalni do połowy września, w chłodni do października;
Wrażliwość na mróz: mała;
Wrażliwość na choroby: parch - mała, mączniak - mała, zaraza ogniowa - bardzo duża, choroby kory i drewna - średnia, gorzka plamistość podskórna - mała;
Przydatność odmiany: produkcyjna i amatorska deserowa
 
Opracował: Pomolog  
Odmiany - jabłoń